Prof. univ. dr. Alin-Mihai Gherman
În luna iunie a acestui an s-au împlinit 140 de ani de la mutarea la cele veșnice a compozitorului român Ciprian Porumbescu. Născut la Șipotele Sucevii (actualmente în raionul Vinița din Ucraina), fiu al preotului ortodox Iraclie Golembiovschi (traducere oficială a numelui de familie, Porumbescu, la care a revenit ulterior atât el cât și întreaga familie), s-a născut în urmă cu 170 de ani (la 14 octombrie 1853) și a dovedit de mic o deosebită aplecare pentru muzică. Și-a început studiile muzicale la Suceava și Cernăuți, continuându-le la Conservatorul din Viena, unde a avut printre profesorii săi pe celebrul compozitor Anton Bruckner și pe Franz Krenn, compozitor de muzică religioasă (oratorii, mise, muzică corală etc.); apropierea de compozitorul bucovinean Eusebiu Mandicevschi l-a îndrumat de asemenea spre comppoziție. Nu lipsită de importanță în cariera sa de compozitor a fost apropierea de unii membri ai familiei Strauss, relație care a dus la compunerea unor valsuri.
A trăit doar 30 de ani, murind la 6 iunie 1883 în satul Stupca din apropierea Sucevei, unde tatăl său era preot. În scurta lui viață, Ciprian Porumbescu a compus numeroase lucrări instrumentale (vioara fiind instrumentul pe care l-a iubit cel mai mult), corale, lieduri, dar și lucrări de mai mare întindere, precum opereta Crai nou compusă pe baza textului comediei cu același nume a lui Vasile Alecsandri. Foarte cunoscuta Baladă pentru vioară și orchestră, apreciată și peste hotare (în Japonia este un cult al acestei compoziții) îl definește ca unul din compozitorii romantici de nivel mondial.
Lui îi aparțin piesele corale Trei culori, compusă pe un text propriu (care a fost și imn național în timpul regimului comunist), Pe-al nostru steag e scris unire (scrisă pe versurile lui Andrei Bârseanu). Celei de a doua melodii, scriitorul român născut în Albania Aleksander Stavre Drenova i-a adăugat un text în limba albaneză și a fost adoptat ca imnul de stat al Albaniei. De aceea Ciprian Porumbescu este comemorat în anul 2023 deopotrivă în România și în Albania.
Crescut de tatăl său în spiritul dreptei credințe, Ciprian Porumbescu a compus și muzică religioasă, printre lucrările sale trebuind să fie amintit și Tatăl nostru, pe care îl ascultăm atât de des în bisericile noastre, dar care poate să fie auzit în varianta sa orchestrală, de asemenea, în marile săli de concert din toată lumea.
(Articol publicat în Foaia parohială Biserica din Deal nr. 3 din 2023)