O nouă conferință organizată de parohie în 23 iunie

Parohia Sfânta Treime își îndeplinește o datorie de cinste din a evoca, cu diverse ocazii, personalitățile culturale care i-au fost enoriași, dorind să întrețină o memorie vie a locului și a valorilor sale. Conferința din 23 iunie, ora 19, cu titlul „Dumitru Popovici (1902-1952). Microistorii: din viața unui enoriaș al Parohiei Sfânta Treime”, susținută de către prof. univ. dr. Ioana Bican, va fi un prilej de a cunoaște mai bine viața și însemnătatea celui care a fost Dumitru Popovici, circumscriindu-le spațiului spiritual al bisericii noastre.

Dumitru Popovici a fost unul dintre cei mai importanți profesori ai Universității clujene interbelice – până la timpuria sa dispariție, din 1952. Viziunea sa modernă asupra studierii istoriei literaturii române, ca și energia pe care a pus-o în slujba Seminarului de Literatură română, unde a devenit profesor universitar în 1936, construiesc portretul unui intelectual remarcabil al secolului trecut, pe care se cuvine să îl cunoaștem, astăzi, spre a înțelege geneza unor construcții culturale importante ale istoriei Clujului și României, în general. Căsătorindu-se cu o clujeancă, Elvira Chiffa, în 1940, în timpul exilului Universității clujene la Sibiu, când Ardealul de Nord s-a aflat sub ocupație hortistă, Dumitru Popovici se va întoarce la Cluj, odată cu revenirea Universității, însoțit de tânăra sa familie (în 1941, la Sibiu, i se născuse primul copil, Ioana Emanuela). Profesorul Popovici și ai săi aveau să locuiască în casa socrilor (familia Alexandru Chiffa), pe str. Bisericii Ortodoxe, devenind enoriașii Parohiei Sfânta Treime. Casa, aflată la numărul 3 al străzii, poartă, deasupra balconului de la etajul 1, o discretă placă comemorativă a acestei locuiri.

Cu ocazia conferinței, va fi prezentat volumul dedicat lui D. Popovici și publicat în seria „Personalități ale Universității clujene” (Presa Universitară Clujeană, 2022).

Conferința va fi susținută în data de joi 23 iunie, de către prof. univ. dr. Ioana Bican, cu începere de la ora 19, în incinta complexului parohial, cu prezență fizică, și va fi transmisă on line prin platforma Zoom, cu linkul: https://us02web.zoom.us/j/85394094989?pwd=Ykd5THBMQTBaUHFTam9hK1VXdEptUT09

Meeting ID: 853 9409 4989; Passcode: 175918.

Ulterior înregistrarea va fi postată și pe pagina de You Tube a parohiei noastre. Această manifestare se înscrie în ciclul tematic de conferințe „Enoriași ai Parohiei Sfânta Treime”, început înainte de pandemie și fără pretenții de ritmicitate strânsă, prin care urmărim să găsim modalitatea de a-i evoca și cinsti pe cei trecuți la Domnul și, cumva, faimoși prin ceea ce au făcut pentru comunitate.

Conferința din 23 iunie, ora 19, cu titlul „Dumitru Popovici (1902-1952)