Conferințe

Mai jos puteți vedea o selecție de conferințe desfășurate în Parohia Ortodoxă Sfânta Treime.

Conferința culturală Între Dumnezeu și neamul meu stă limba română

În data de joi 25 mai, anul curent, de la ora 18:30, în biserica parohială, distinsul poet, prozator şi eseist, doctor în litere, jurnalist şi diplomat Horea Bădescu, a vorbit pe tema: Între Dumnezeu și neamul meu stă limba română. Evenimentul se înscrie în seria de conferințe culturale organizate de către parohia noastră.

Conferința „Depresia ca obstacol în calea mântuirii“

Depresia își are echivalente în viața spirituală legată de mântuire, și anume deznădejdea și acedia (în limbaj filocalic). Iar tema este abordată de către un psiholog care este totodată și credincios practicant direct interesat de calea salvării, ceea ce face deosebit de interesantă perspectiva psihologică deschisă spre interdisciplinaritate, psihologie-teologie / spiritualitate, și găsirea compatibilității și complementarității dintre cele două domenii sau discipline prea adesea paralele și aflate separat într-un fel de autonomie autosuficientă.

Conferinta Dumitru Popovici (1902-1952)

În această seară doamna profesor universitar doctor Ioana Bican a susținut în incinta complexului parohial conferința intitulată „Dumitru Popovici (1902-1952). Microistorii: din viața unui enoriaș al Parohiei Sfânta Treime”.

În cadrul prezentării au fost evocate trăsături de caracter mai puțin cunoscute ale acestui important profesor de istorie a literaturii române al Universității clujene din interbelic și momente din viața sa aflate de la rude, apropiați și cunoscuți ai săi, care au conturat portretul unui om atașat unor valori perene ale familiei, educației, culturii și spiritualității.

Parohia Sfânta Treime își îndeplinește o datorie de cinste din a evoca, cu diverse ocazii, personalitățile culturale care i-au fost enoriași, dorind să întrețină o memorie vie a locului – și a valorilor sale.

În cadrul conferinței, a fost prezentat și volumul dedicat lui D. Popovici și publicat în seria „Personalități ale Universității clujene”, la Editura Presa Universitară Clujeană, 2022.

Conferința „Taina rugăciunii la Părinții filocalici”

În această seară, 26.05.2022, în parohia noastră, după slujba vecerniei, începând cu ora 18:30, părintele dr. Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea, a susținut conferința cu titlul Rugăciunea la părinții filocalici, care a fost transmisă și on line prin platforma Zoom și va fi postată curând și pe pagina YouTube a parohiei.

În cadrul prezentării, părintele Cătălin a realizat o incursiune în universul fascinant al experienței rugăciunii conform tradiției bisericești vii consemnate în colecția scrierilor sfinților părinți și autori duhovnicești transmisă cu numele de Filocalia, publicată în 12 volume în limba română, în traducerea părintelui Dumitru Stăniloae.

La finalul întâlnirii, invitatul a răspuns întrebărilor cu caracter practic adresate de către cei prezenți.

Conferinta – Radiatiile si cand trebuie sa ne temem?

Conferința „Radiaţiile – Când trebuie să ne temem?”, susținută de prof. dr. Doina Piciu, a avut loc miercuri, 18 mai, ora 18:30.

Conferinţa s-a desfășurat la sediul parohiei de pe Str. Bisericii Ortodoxe nr. 10 din Cluj Napoca.

Conferință dedicată părintelui profesor Isidor Todoran (1906-1985)

Conferința a avut loc pe data de 5 mai 2016, în cadrul serilor culturale organizate de Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” situată pe str. Bisericii Ortodoxe, Nr. 10, Cluj-Napoca.

Au luat cuvântul: Paul Siladi, directorul postului de radio Renașterea și fiica părintelui profesor Isidor Todoran, Lia Onițiu.

Conferința Culturală „Recitindu-l pe Eminescu” susținută de Prof. univ. dr. Ioana Bican

Comunitatea Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca a avut partea de o seară culturală cu totul specială, joi, 30 iunie 2016, cu ocazia conferinței cu tema „Recitindu-l pe Eminescu” susținută de prodecanul Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Prof. univ. dr. Ioana Bican.

Evenimentul a început în jurul orei 18:30 și a reunit în sala de ședințe a parohiei zeci de tineri și credincioși interesați de viața și opera marelui poet național, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit pe 15 ianuarie, 127 de ani.

Discursul impecabil al prof. Ioana Bican i-a ținut atenți, preț de cel puțin o oră pe toți cei prezenți, care au putut afla detalii legate de scrierile lui Eminescu, aparițiile editoriale de după moartea sa și modul în care societatea percepe opera sa.

Astfel de seri culturale au loc lunar în Parohia „Sfânta Treime”, pe subiectele unor mari personalități, teme sau evenimente.

Prof. univ. dr. Ioana Bican (Ioana Both) predă cursuri de Literatură română, Istoria ideilor literare și Mediere culturală la Departamentul de literatură română și teorie literară din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, pe care a absolvit-o în 1986.

Este director de studii al masteratului de Studii literare românești; din 2012, este directorul Școlii doctorale de studii lingvistice și literare din UBB.

A fost profesor invitat la prestigioase universități europene (Roma, Florența, Zurich), a participat la proiecte de cercetare internaţionale, realizate de UBB în colaborare cu universităţile din Fribourg (Elveția), Roma și Florenţa.

A colaborat la proiecte lexicografice de istorie a literaturii europene (apărute la edituri precum Routledge – Londra sau CNRS – Paris), cu studii consacrate scriitorilor români ai sec. 19 și 20.

Este autoarea primei cronologii multimediale a literaturii române, realizate în limba română și în limba italiană, în colaborare cu prof. Angela Tarantino de la Universitatea din Florența (www.unifi.it/letrum).