De curând, biserica noastră parohială Sfânta Treime s-a împodobit cu o nouă icoană de mari dimensiuni, a Sfântului Cuvios și Mucenic Efrem cel Nou, sărbătorit la 5 mai, data mutării sale la cele veșnice, când este cinstit în Biserica Ortodoxă.
Sfântul Efrem este ocrotitorul familiei, al celor bolnavi și al celor aflați în nevoi, iar prin icoana sa Cuviosul este de acum o prezență harică în viețile tuturor celor care trec pragul bisericii și i se închină, cinstindu-i chipul și aflându-și alinare durerilor și suferințelor trupești și sufletești, pentru a putea înfrunta întăriți duhovnicește încercările și nevoile din viața aceasta.
Poziționată în partea dreaptă a naosului înspre solee, icoana Sfântului Efrem este așezată într-un iconostas din lemn de stejar sculptat, identic cu cel în care este așezată în partea stângă icoana, de aceleași dimensiuni și realizată de același pictor, a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. La icoană a fost fixată pe iconostas o impunătoare candelă de argint cu modele în relief.
Sfântul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic și Tămăduitor, s-a născut în data de 14 septembrie 1384, în ziua prăznuirii Sfintei Cruci. La vârsta de numai 14 ani, el va intra ca monah în Mănăstirea Buna Vestire, mănăstire zidită pe locul numit „Colina Neprihăniților”, lângă localitatea Nea Makri, undeva în regiunea Atica din Grecia.
Sfântul Efrem cel Nou a adormit în Domnul în ziua de 5 mai 1426, într-o zi de joi, în jurul orei 9, după neînchipuite torturi, la care a fost supus de către ocupanții turci, la vârsta de numai 42 de ani. Sfintele lui Moaște au fost descoperite abia în data de 3 ianuarie 1950 maicii starețe de atunci a Mănăstirii, Macaria, ca rod al rugăciunii sale îndelungate, în timp ce aceasta se plimba printre ruinele mănăstirii vechi.
Se cuvine să ne exprimăm recunoștința față de binefăcători și să aducem calde mulțumiri familiei care a donat sfânta icoană a Cuviosului Efrem cel Nou, familiei care a donat iconostasul de stejar sculptat și familiei care a donat candela de argint.
Dumnezeu să răsplătească cu mila Sa cea bogată tuturor membrilor celor trei familii pentru jertfa ofrandei aduse lui Dumnezeu prin cinstirea Sfântului Său, mijlocitor de-a pururi, pentru ei și cei ce i se-nchină, înaintea tronului Sfintei Treimi.