Numeroși oameni de cultură, academicieni, cercetători, preoți și credincioși au luat parte astăzi, marți, 18 iulie 2017, la Simpozionul organizat la Biserica monument istoric „Sfanta Treime” din Cluj-Napoca pe tema „Părintele Florea Mureșan- mărturisitor al ortodoxiei în timpul comunismului”, organizat pentru a rememora personalitatea părintelui martir, fost protopop de Cluj și paroh al acestei biserici istorice, datată ca fiind prima de cult ortodox din orașul Cluj-Napoca.

Prezența numeroșilor invitați speciali a fost încununată și de vizita Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului care, în deschiderea evenimentului, la ora 10 a oficiat o slujbă de Parastas pentru sufletul părintelui Florea Mureșanu și a vorbit despre importanța păstrării unei memorii vii a acestor martiri și mărturisitori care ne stau ca un permanent exemplu în misiunea noastră, fie ea de simpli creștini sau de slujitori ai Bisericii:

„Noi știm că religia creștină nu este o religie răzbunătoare, ci este o religie a iubirii, dar totuși celor ce au pătimit și și-au dat viața în condițiile grele din închisoarea din Aiud, sau din Gherla, sau din Jilava, sau din alte părți, totuși lor măcar această dreptate de a li se sublinia meritul pe care l-au avut le trebuie făcută”.

Conferința desfășurată în sala de ședințe a Protopopiatului Ortodox Cluj I, de pe str. Bisericii Ortodoxe, Nr. 10 a fost moderată de prodecanul Facultății de Litere din Cluj-Napoca, Prof. univ. Dr. Ioana Bican și i-a avut la masa prezidiului pe Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, pe Cercet. șt. dr. Adrian Nicolae Petcu de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, pe istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca și pe Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, cadru didactic al Facultății de Studii Europene și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Discursurile invitaților simpozionului au rememorat pe de o parte realizările și trăsăturile de caracter ale părintelui protopop Florea Mureșanu, iar pe de altă parte, au scos în evidență provocările la care erau chemați să țină piept slujitorii Bisericii în anii grei ai comunismului.

În cea de-a doua parte a cuvântului rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului își amintea de cenaclurile literare și de cultură care aveau loc la sediul Bisericuței „Sfânta Treime” cu participarea marilor oameni de cultură precum Lucian Blaga.

Și ceilalți vorbitori au subliniat în discursurile lor fie importanța acestui loc istoric și plin de memorie al Bisericii „Sfânta Treime”, fie importanța lucrării protopopului Florea Mureșanu, un suflet neobosit, aflat mereu în căutarea de a-și împlini datoria de slujitor al lui Hristos și de a face cât mai mult din ceea ce era, spune chiar dânsul, dator să facă.

Una dintre concluziile pe care le-a subliniat chiar Cercet. Adrian Nicolae Petcu de la CNSAS în urma discursului sau a fost ca despre părintele și protopopul Florea Mureșanu încă se știu puține lucruri și ca biserica este datoare să îi întocmească o monografie vrednică de un asemenea nume și personalitate cum a fost părintele mărturisitor Florea Mureșanu. Concluzia părintelui paroh Cristian Baciu, organizatorul acestui eveniment de succes a fost că membrii Bisericii sunt chemați mereu să facă tot ce le stă în putință din sarcinile pe care sunt îndatorați să le împlinească, așa cum spunea chiar părintele Florea Mureșanu, pentru a nu fi de osânda generațiilor care ne vor urma și ne vor trage la răspundere pentru ceea ce nu am făcut.

Între alte personalități speciale care au fost prezente la simpozion s-au numărat stareța mănăstirii de la Breaza, din parohia Suciu de Sus, mănăstire înființată de părintele Florea Mureșanu în anul 1954 și părintele Gavriil Burzo duhovnicul acestei mănăstiri care i-a urmat calea pătimirilor părintelui Florea Mureșanu, fiind condamnat la 6 ani de închisoare. Din cei 6 ani, a executat 5 ani şi 9 luni, până la Decretul din 64, iar astăzi, a făcut câteva mărturisiri emoționante despre momentul în care a fost luat de Securitate pentru că scrisese Episcopului de Cluj un memoriu pentru aducerea înapoi la Suciu de Sus a părintelui Florea Mureșanu.

Evenimentul de azi s-a înscris în seria de manifestări organizate de Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cu prilejul proclamării în Patriarhia Română a anului 2017, Anul comemorativ al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului.

„Îl felicităm pe părintele paroh și consilier Cristian Baciu pentru că a organizat acest simpozion la care au participat și istorici mari, dar în același timp și cercetători pricepuți”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.