Preoți, oameni de cultură, autorități locale și județene, alături de numeroși credincioși au luat parte în Duminica a 26-a după Rusalii, la Cluj-Napoca, la o manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a avut loc în biserica parohiei istorice „Sfânta Treime” din oraș, situată pe strada Bisericii Ortodoxe, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

De la ora 10:00, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, înonjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei, părintele Vasile Nemeș, consilerul cultural, părintele Bogdan Ivanov, protopopul de Cluj II, părintele Alexandru Ciui, fostul protopop, Ioan Jeler, părintele lect. Răzvan Perșa, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă și părintele paroh Cristian Baciu, consilier bisericesc în cadrul Arhiepisciopiei Clujului. Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei, dirijat de Florin Pop.

În cadrul Sfintei Liturghii, pornind de la Evanghelia Duminicii – Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Bogăție nepieritoare”.
Tot la Sfânta Liturghie din această duminică, diaconul Daniel Olari a fost hirotonit preot de către Mitropolitul Clujului, pe seama parohiei Bața, Protopopiatul Beclean. La finalul slujbei, Ierarhul le-a conferit celor doi preoți slujitori de la parohia „Sfânta Treime”, părintele Ioan Jeler și părintele Cristian Baciu, Ordinul „Mihai Vodă”, instituit de Arhiepiscopia Clujului cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Apoi, părintele paroh Cristian Baciu a prezentat motivul pentru care la această biserică s-au organizat manifestările cultural-istorice, dedicate Centenarului.

În continuare, a luat cuvântul profesorul Șerban Turcuș de la Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca, iar actrița Elena Ivanca de la Teatrul Național din Cluj-Napoca a susținut un moment poetic. Sărbătoarea s-a încheiat cu intonarea unor cântece patriotice de copii din parohie și de elevi ai Colegiului Național „George Cosbuc” din oraș, coordonați de prof. Flavia Demeter.
Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, sau Biserica din Deal, cum mai este cunoscută, a fost ridicată între anii 1795-1796, cu ajutorul românilor din Braşov şi Ţara Românească, iar prima Liturghie a fost săvârşită aici de preotul Ilie Fulea la sărbătoarea Naşterii Domnului din anul 1796, când lăcaşul a fost sfinţit.

Timp de 136 de ani (1796-1932) a fost singura biserică ortodoxă din Cluj-Napoca. De istoria sa se leagă şi momentul din anul 1811, când Vasile Moga a fost instalat în Biserica din Deal, ca episcop al românilor ortodocşi din Transilvania, însă, din cauza presiunilor politice a părăsit Clujul, fiind nevoit să îşi stabilească reşedinţa la Răşinari. După anul 1921, primul episcop al Clujului, Nicolae Ivan, a avut în biserica din Deal catedrala episcopală şi acest statut l-a avut până în anul 1933, când a fost sfinţită Catedrala din Piaţa Avram Iancu.

În ambianţa acestei biserici, teologul şi cărturarul Florea Mureşanu a coagulat întreaga intelectualitate clujeană interbelică, într-un cenaclu la care erau prezenţi Victor Papilian, Lucian Blaga, D.D. Roșca, Valeriu Anania, dramaturgul Ion Luca, criticul literar Dumitru Micu.