În spiritul bunei colaborări și al transparenței care cultivă încredere și respect, avem bucuria de a vă prezenta succint raportul de activitate al Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în anul 2022.
Activitatea pastorală și duhovnicească
În contextul omagierii în anul 2022 în Patriarhia Română a rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, parohia noastră a continuat intensificarea vieții liturgice și duhovnicești prin săvârșirea în fiecare zi de miercuri seara a Acatistului Sfântului Ierarh Nectarie, a cărui icoană o avem în naosul bisericii, a cuvintelor de învățătură și a programului liturgic zilnic și a grijii pastorale față de credincioși prin vizite pastorale la domiciliu și acordarea asistenței religioase în toate împrejurările vieții.
În acest an, la începutul lunii iunie au fost reluate lucrările de restaurare a monumentelor funerare din incinta complexului parohial.
În data de 13 iunie am sărbătorit hramul bisericii noastre Sfânta Treime. Părintele conf. univ. dr. Marin Cotețiu a slujit și a rostit un cuvânt de învățătura foarte apreciat, iar răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul coral mixt Synavlia din Cluj-Napoca, care a susținut și un emoționant și înălțător recital de pricesne.
După ce, înainte de pandemie, au fost restaurate monumentele funerare din intervalul dintre biserică și partea dinspre stradă, unde este situat, pe axa bisericii, și mormântul primului preot care a slujit la biserica Sfânta Treime, părintele Ilie Fulea (†1821), anul acesta au fost continuate lucrările de conservare ale pietrelor funerare ale părinților Grigore Gal (†1851) și Tulliu Roșescu (†1924), precum și piatra funerară a familiei Trandafir, ctitori ai bisericii.
Aceste lucrări de reabilitare, restaurare și conservare sunt plătite din fondurile proprii ale parohiei și au fost realizate cu materialele și mijloacele cele mai moderne și potrivite, în baza unui proiect autorizat.
Activitatea social filantropică
La Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” am oferit masa de prânz, de luni până vineri, pentru 30 de persoane zilnic. Săptămânal, în zilele de marți și joi, am oferit masa de prânz pentru cele 50 de persoane cazate la Centrul social de Urgență Cluj-Napoca, str. Dragoș Vodă, nr. 36. Suma totală cheltuită în anul 2022 pentru funcționarea cantinei a fost în valoare de 84.500 lei.
Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”, proiect social prin care oferim găzduire gratuită pentru bolnavi și însoțitori ai acestora, se bucură de o foarte bună primire, iar în anul 2022 au beneficiat de cazare 210 persoane din toată țara. Anul trecut s-a cheltuit suma de 46.000 lei pentru plata utilităților și întreținerea igienico-sanitară a camerelor.
Campania socială „Dăruiește celor nevoiași” o desfășurăm cu ocazia sărbătorilor de Paști, de Crăciun și la început anului școlar. La sărbătoarea de Paști am oferit 50 de pachete persoanelor de la Centrul pentru vârstnici din localitatea Recea Cristur, județul Cluj. În septembrie 2022, cu ocazia începerii anului școlar am oferit 30 de ghiozdane și rechizite pentru copiii nevoiași din parohia Așchileu Mic, județul Cluj, în parteneriat cu biroul de asistență socială din cadrul Protopopiatului Cluj I. Cu ocazia Crăciunului din acest an, am oferit 50 de pachete cu îmbrăcăminte, încălțăminte și dulciuri pentru copii din satul Roșieni, comuna Mociu, județul Cluj, dar și pentru copii din parohia noastră.
Serviciul de asistență comunitară „Sfânta Treime” din cadrul parohiei are un număr de 25 de beneficiari, persoane aflate în singurătate, vârstnici și bolnavi, cărora le oferim lunar pachete cu alimente de bază, suport pentru plata facturilor și efectuarea cumpărăturilor, însoțire la cabinetul medical. În cadrul acestui proiect se oferă și meditații școlare pentru elevi.
Pentru funcționarea proiectelor noastre sociale avem 4 angajați cu normă întreagă: asistent social, administrator, bucătar și îngrijitor, plătiți din fondurile proprii ale parohiei, la nivelul salariului minim pe economie. În anul 2022 s-a cheltuit pentru aceste salarii suma de 122.400 lei.
Activitatea culturală
S-a continuat organizarea de conferințe culturale și cu tematică medicală, precum și activitățile educative pentru copii Sâmbăta Poveștilor și tabăra de vară din august.
Cu ocazia hramului bisericii, a avut loc și premierea de către parohie a șefilor de promoție (clasa a XII-a) de la școlile aflate pe teritoriul parohiei noastre, Alexia Zdrenghea de la Colegiul National George Coșbuc și Adelina Scânteie de la Liceul de Coregrafie și Arta Dramatica. Totodată, s-au acordat diplome de apreciere pentru cadrele didactice implicate în programul after-school desfășurat la parohie în anul școlar 2021-2022.
În anul care a trecut a apărut în mod constant, lunar, foaia parohială Biserica din Deal, iar din luna iulie ea are un nou format, puțin mai mare, cu imagini interioare și integral color. De asemenea, a fost creat contul oficial de YouTube al parohiei și a fost reînnoit site-ul acesteia.
În data de 14 decembrie, corul Voci Transilvane al Casei de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș din Cluj-Napoca, dirijat de către Adrian-Nicolae Corojan, a susținut un concert de colinde în biserica parohiei noastre.
Mulțumim cu recunoștință tuturor susținătorilor proiectelor noastre sociale, comunității parohiale și donatorilor.
Îl rugăm pe Milostivul Dumnezeu să-Și reverse binecuvântarea și harul asupra binefăcătorilor noștri, dar și asupra beneficiarilor proiectelor sociale.
Pr. paroh Cristian Baciu