Cluj-Napoca, 16 decembrie 2021, Nr. 112 / 2021

În spiritul transparenței care cultivă încredere și respect, și ca semn de mulțumire pentru susținătorii proiectelor noastre sociale, avem bucuria să vă prezentăm succint un raport al activității sociale desfășurate la Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” Cluj-Napoca, în anul 2021.

Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” are ca scop ajutorarea persoanelor aflate în situații de dificultate din cauze economico-sociale sau medicale deosebite. Beneficiarii cantinei sociale sunt vârstnicii imobilizați la domiciliu, familiile monoparentale cu copii, persoanele cu dizabilități, dar și persoanele cazate la Casa de oaspeți a parohiei. La cantina socială am oferit masa de prânz, de luni până vineri, pentru 30 de persoane zilnic. Săptămânal, în fiecare zi de joi, am oferit masa de prânz pentru cele 50 de persoane cazate la Centrul social de Urgență Cluj-Napoca, str. Dragoș Vodă, nr. 36.

În decursul anului 2021 am oferit, prin cantina noastră, 6.750 de porții de mâncare, în valoare de 81.000 lei.

Casa de oaspeți „Sfântul Ilie” oferă găzduire temporară gratuită pentru bolnavi sau pentru aparținătorii acestora, care vin la spitalele din municipiul Cluj-Napoca. Construcția se află în incinta complexului parohial și are o capacitate de 12 locuri, având camere cu băi proprii și condiții optime pentru cazare.

Proiectul se bucură deja de o foarte bună primire, astfel încât în anul 2021 au beneficiat de cazare 235 de persoane din: Brașov, Suceava, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Iași, Galați, Baia-Mare, Caransebeș, etc. Pentru funcționarea Casei de oaspeți, în anul 2021 am cheltuit suma de 48.500 lei reprezentând plata utilitățlori și întreținerea igienico-sanitară a camerelor.

Campania socială „Dăruiește celor nevoiași” este desfășurată cu ocazia sărbătorilor de Paști și de Crăciun, a hramului bisericii și la început anului școlar. La sărbătoarea de Paști am oferit 70 de pachete persoanelor de la Centrul pentru vârstnici din localitatea Luna de Jos, com. Dăbâca, jud. Cluj, iar la hramul bisericii am oferit 50 de pachete cu alimente și îmbrăcăminte pentru beneficiarii cantinei noastre sociale. În septembrie 2021, cu ocazia începerii anului școlar am oferit 50 de ghiozdane și rechizite pentru copiii nevoiași din parohia Fodora și Cristorel, județul Cluj, în parteneriat cu biroul de asistență socială din cadrul Protopopiatului Cluj I.

La sărbătoarea de Crăciun în acest an, am oferit 60 de pachete cu îmbrăcăminte, încălțăminte și dulciuri pentru copii din satele Sava, Petea și Legii din județul Cluj, dar și pentru copii din parohia noastră.

Serviciul de asistență comunitară „Sfânta Treime” este cel mai nou proiect social al parohiei, licențiat anul acesta de către Ministerul Muncii și Protecției sociale. În cadrul acestui serviciu se desfășoară programul de activități pentru copii de tip after-school, de luni până vineri, între orele 1200 – 1700. Avem înscriși în acest proiect un număr de 16 elevi de la școli de pe teritoriul parohiei noastre. Programul constă în pregătirea temelor sub îndrumarea și supravegherea unui cadru didactic, meditații pentru disciplinele de examen, cursuri de limba germană, dar și ateliere de creativitate. Tot în cadrul acestui proiect, împreună cu Asociația culturală ROCADE avem un program de prezentare a unor piese românești de teatru de păpuși pentru copii. Prima reprezentație a avut loc în data de 9 decembrie 2021, cu piesa „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă.

Pentru funcționarea proiectelor sociale avem 4 angajați cu normă întreagă: asistent social, administrator, bucătar și îngrijitor, plătiți din fondurile proprii ale parohiei.

Considerăm că în calitate de slujitori ai Bisericii avem datoria să ne implicăm în ajutorarea semenilor noștri aflați în nevoi și să aducem în viața lor un strop de bucurie, speranță și încredere.

Mulțumim cu recunoștință susținătorilor proiectelor noastre sociale: Fundația Transilvania Leaders, Banca Transilvania, Darian DRS Cluj-Napoca, ICPIAF Cluj-Napoca, comunității parohiale și tuturor donatorilor.

Îl rugăm pe Milostivul Dumnezeu să-și reverse binecuvântarea și harul Său asupra binefăcătorilor noștri, dar și asupra beneficiarilor proiectelor sociale.

 

Preot paroh,
Cristian Baciu

Tel. 0743.075.672
E-mail: csmbaciu@yahoo.com