Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, mitropolit al Pentapolei (eparhie corespunzând Libiei superioare), în cadrul Patriarhiei Alexandriei și întregii Africi, s-a născut în 13 octombrie 1846 și a trecut la cele veșnice în anul 1920, iar data de 9 noiembrie este ziua sa de prăznuire în Biserica Ortodoxă. Este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Ortodoxiei, care se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioșilor.

S-a remarcat prin smerenie, simplitate, blândețe, bunătate, îndurarea calomniilor și a lipsurilor materiale. După ce ajunge în Grecia, în 1904, la cererea mai multor fiice duhovnicești care-și doreau să devină călugărițe, a ctitorit mănăstirea „Sfânta Treime“ de pe insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă.

Icoana Sfantul Nectarie

În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, sfântul Nectarie și-a dat demisia din postul de director al școlii teologice Rizarion din Atena, și s-a retras în mănăstirea sa din Eghina, unde a rămas până la sfârșitul vieții. Este considerat ocrotitorul tuturor celor aflați în suferință și necazuri, al bolnavilor, al copiilor și al orfanilor.

Ne bucurăm că am reușit să realizăm aducerea mai aproape de parohia noastră a Sfântului Nectarie prin pictarea unei icoane de mari dimensiuni care îl reprezintă, de o remarcabilă valoare teologică, canonică și artistică, pe care o avem de curând în interiorul bisericii noastre, așezată într-un frumos iconostas din lemn de stejar sculptat manual, pentru a putea fiecare credincios să-și manifeste evlavia față de sfânt, să i se închine și să-i ceară mijlocirea pentru orice nevoie înaintea tronului slavei Preasfintei Treimi.